PRESSITEADE
5.11.2015
Tippkokad tõestasid, et piimatoodetest saab valmistada maitsvaid koolilõunaid
Vaata ürituse fotogaleriid siit: https://goo.gl/Vw1Tvt
Vabariigi Presidendi Kantselei peakokk Taigo Lepik ning Tartu restoraniärimees Joel Ostrat
tõestasid Tallinna Humanitaargümnaasiumi koolisööklas toimunud piimateemalisel üritusel, et
piimatoodetest on võimalik valmistada kvaliteetseid ja maitsvaid koolilõunaid ning seda ka
koolitoidule kehtivates rangetes hinnaraamides.
Üritust korraldanud Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul valmisid tippkokkade ning neid
toiduvalmistamisel abistanud tunnustatud koolikokkade Kaja Kiseli ja Tiia Kleini kätetööna erilised
hõrgutised, mille seast lemmikut valida ei olnud kooliõpilastele sugugi lihtne ülesanne. „Õpilased
kiitsid mõlema roa head maitset, kuid enim kiitust pälvis Joel Ostrati ja Kaja Kiseli valmistatud
pannkoogi-lasagne külma kastmega. Nii ürituse peategelasteks olnud tippkokad kui ka
Humanitaargümnaasiumi tublid koolikokad kinnitasid, et piima ja piimatooteid on võimalik
kasutada toiduvalmistamisel väga põneval ja vaheldusrikkal moel, tagades lastele seeläbi nii
maitseelamus kui ka kõik vajalikud toitained,“ rääkis üritust juhtinud Potisepp.
Joel Ostrati sõnul oli tegu väga toreda ettevõtmisega ning eriti meeldis talle kuulda õpilaste
vahetut tagasisidet. „Piim on väärt tooraine, mille vajalikkust tuleb nii noortele kui ka
täiskasvanutele aegajalt meelde tuletada. Mina otsustasin valmistada pannkoogi-lasagnet seetõttu,
et see kombineerib pisut ootamatul moel kaks laste suurt lemmikut. Usun, et sellised üllatused,
miks ka mitte magustoitude näol, aitavad tagada, et tänastest lastest kasvavad terved ja tugevad
täiskasvanud,“ rääkis Ostrat.
Vabariigi Presidendi Kantselei peakoka Taigo Lepiku hinnangul saavad koolikokad kõikjal Eestis täna
arvestades kehtestatud hinnapiire laste toitlustamisega väga hästi hakkama. „Samas, kui
tõstaksime juba aastaid samal tasemel püsinud koolilõuna maksumust kõigest paarkümmend senti
kõrgemale, laieneks toorainevalik märkimisväärselt ning menüü võiks olla juba palju
mitmekesisem. Koolilapsed on meie ühiskonna alustala – see oleks väärt investeering nende
toitumisharjumuste väljakujundamisse,“ nentis ta.
Tallinna Humanitaargümnaasiumis toimunud ürituse eesmärk oli tõsta koolilaste teadlikkust
piimatoodete kasulikkusest, kuna piimast loobumine levib üha hoogsamalt ka noorte seas, kelle
jaoks piima olemasolu menüüs on kordades kriitilisema tähtsusega kui täiskasvanutel. Tippkokkade
valmistatud roogasid maitsesid kooli gümnaasiumiklasside õpilased. Õpilased kohtusid ka Tallinna
Tehnikaülikooli piimateadlase Tiiu-Maie Lahega, kes andis õpilastele kasulikke toitumisalaseid
nõuandeid ja kommenteeris valmistatud roogade tervislikkust.
Lisainfo:
Sirje Potisepp
Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja
Tel: +372 6 484 621, +372 50 46 547
E-mail: sirje@toiduliit.ee